Как да изберем най-добрия безжичен рутер

За да изберем най-добрия безжичен рутер, трябва да вземем предвид няколко важни фактора. В тази статия ще ви обясним какво е безжичен рутер, и как можем да изберем най-добрия безжичен рутер.

Безжични характеристики и стандарти

Какви характеристики трябва да има безжичният рутер? Както и при смартфоните, новите безжични стандарти се появяват по-често от всякога. Сегашният стандарт е 802.11n. Почти всички рутери на пазара следва да бъдат съвместими с този стандарт, и той обикновено се появява в едър шрифт на кутията на продукта, така че няма да ти е трудно да го идентифицираш.

Има две нови стандарти, които скоро ще заменят 802.11n: 802.11ac и 802.11ad. Последният има няколко месеца до изпълнението, но рутери, които поддържат 802.11ac са вече налични на пазара, например ASUS RT-AC66U или TP-LINK ARCHER C7. Този нов стандарт допълва стария 802.11n и предлага значително по-високи скорости на трансфер, но този нов стандарт не се поддържа от устройствата, които повечето хора вече притежават. Така че, ако си купиш рутер 802.11ac рутер, той ще бъде съвместим с устройствата, които притежаваш, но вероятно ще отнеме известно време докато се появяват и други устройства, които да се възползват от новия стандарт.

Благодарение на бързия напредък на безжичните стандарти, ако имаш по-стари безжични устройства, ще трябва да се увериш, че новият рутер ще бъде съвместим с тях (например, 802.11a, 802.11b и 802.11g). Ако искаш да се увериш, че новият ти безжичен рутер ще работи с устройствата, които притежаваш (например, безжична карта, мултимедиен плейър и т.н.), търси логото  на Wi-Fi Alliance – Wi-Fi Certified върху кутията на продукта. Фирмите членове на този съюз провеждат различни изследвания, за да се гарантира, че всички продукти, които се придържат към стандарт 802.11 работят безотказно заедно.

Скоростта на Wi-Fi мрежата

Скоростта, заявена от производителя може да варира значително, така че не разчитай на нея. Ще срещнеш различни „теоретични“ скорости от 300 или 450 Mbps (мегабита в секунда), но реално никога няма да достигнеш скоростите, заявени от производителя, поради външни фактори, които могат да повлияят на връзката: разстояние, стени, врати, електроника и много други препятствия могат да попречат на връзката на рутера. Най-вероятно средната скорост, която ще достигнеш с помощта на безжична връзка е 100 Mbps при максимум 2-3 метра от рутера и много по-малка на големи разстояния.

Претенциите от 300 Mbps не са изобретения или лъжи на производителите, само че не се основават на условията на всекидневния живот. За щастие, повечето рутери със стандарт 802.11n трябва да предават без проблем HD видео файл на разумно разстояние, ако няма твърде много препятствия.

Всички безжични рутери също имат физически портове за кабелна връзка към мрежата, но по-евтините модели имат портове от 100 Mbps. Изборът на рутер с портове от гигабитовата мрежа (т.е. 1000 Mbps) си заслужава всеки лев. Един гигабит рутер няма да ускори скоростта на сваляне на файлове от Интернет, но ще е от важно значение за скоростта на прехвърлянето на файлове между устройства, свързани към мрежата.

Сигурност на безжичната мрежа

Безжичните мрежи колкото са удобни при употреба, толкова са и несигурни. Ако не си сигурен, че си обезопасил мрежата си, всеки който е в обхвата на рутера може да се свърже към него и може да следите онлайн дейностите, да ти „открадне“ от интернет трафик и може да получи достъп до файлове, съхранявани на компютъра ти или по-лошо може да те зарази с вируси или да предизвика всякакви други проблеми.

Ако имаш по-стар модел рутер, който поддържа само стандарта WEP (Wired Equivalent Privacy) е равно на това да нямаш никаква защита. Разбиването на WEP пароли е детска игра. Рутерът, който ще купиш трябва да поддържа минимум стандартаl WPA2 (второ поколение безжична сигурност), но по този начин и устройствата, които ще бъдат свързвани към рутера трябва да поддържат WPA2. Вашата мрежа е толкова сигурна, колкото най-слабото устройство, свързано към нея.

Двубандови и трибандови рутери

Производителите продават двубандови рутери от много години, а от скоро започнаха да се появяват и трибандови  модели. Какво означава двубандов или трибандов рутер? Двубандов означава, че рутерът е оборудван с две радио антени: една, която работи на честотата 2.4 GHz и една, която работи на честота 5 GHz. Това ти позволява да настроиш две безжични мрежи, които могат да бъдат полезни, ако използваш една от мрежите изключително за прехвърляне на файлове и друга за стрийминг на медийни файлове, например. Увери се, обаче, че дребният текст се чете внимателно – някои рутери имат единична антена, която работи или при 2.4 GHz,  или при 5 GHz, не по двете едновременно. Рутерите TP-LINK Archer C9 или Asus RT-AC68U са напълно способни да въртят двете ленти от 2.4 GHz и 5 GHz едновременно.

Трибандовите рутери са сравнително нови и в момента е трудно да се намерят на пазара. Ако четеш тази статия след 2014 г., вероятно на пазара вече има един куп трибандови модели. Тези рутери имат трета допълнителна радио антена, която работи в нелицензирана честота 60 GHz. С помощта на новата технология, наречена “ beamforming „, те се свързват директно към антените на устройствата в мрежата и позволяват скорост до 7 Gbps, много повече от сегашните граници от 300-450 Mbps.

Ако просто искаш достъп до Интернет, без всички тези сложни функции, ще бъдеш повече от доволен от един от еднобандови модели в стандарт 802.11n, като TP-LINK TL-WR1043ND или Asus RT-N18U.

Quality of Service

Въпреки че може би си мислиш, че се отнася до качеството на интернет връзката, Quality of Service (QoS) е набор от механизми във фърмуера на рутера, който разпределя определении ресурси за специфични приложения. Ако използваш VoIP доставчик QoS ти позволява да зададеш по-висок приоритет на гласовата услуга, така че ако някой друг в дома ти сваля голям файл докато говориш по телефона, качеството на разговора няма да бъде засегнато.

QoS може да се използва и за оптимизиране работата на онлайн игрите, видео стрийминга и на други подобни приложения. QoS не може да увеличи Интернет скоростта, но помага за оптималното използване на онлайн ресурсите, които използваш.

USB връзка

USB портовете присъстват в много от моделите на рутери. Някои модели използват USB порта, за да позволят зареждането на конфигурации към клиент в мрежата, докато по-напредналите модели позволяват прикачването на флашка или външен твърд диск, който да бъде използван като NAS (network-attached storage). Достатъчно е да включиш обхващаш твърд диск към този порт и щи може да се използва като склад между всички компютри в мрежата за споделяне на файлове от всякакъв вид. Например, рутер Asus RT-AC3200 предлага два USB порта, към които можеш да свържеш всички видове устройства за съхранение в мрежата и дори мрежов принтер.

Какво да купя: цена vs. производителност

В зависимост от избрания модел, безжичният рутер може да струва между 80 и 1500 леи. Рутерите със стандарт 802.11ac вероятно ще бъдат по-скъпи. Евтините продукти ще жертват в полза на цената напреднали функции като QoS, USB връзка или двубандова, или трибандова антена. Също така, евтините безжични рутери могат да бъдат трудни за конфигуриране и не могат да получават необходимата техническа помощ, когато е необходимо. Ако нямаш нужда от напреднали функции и си усвоил много добре техниката, тези недостатъци няма да бъдат от голямо значение.

Въпреки това, един по-евтин рутер, който не осигурява минимално качество, трябва да се избегте на всяка цена. Различни мнения в интернет ще ти помогнат да придобиеш представа за това кой модел да си купиш, но най-крайният тест ще бъде едва след като го инсталираш като в дома ти, защото всяко място е уникално, когато става въпрос за електромагнитни полета и физически пречки, които могат да повлияят на безжичната мрежова производителност. Увери се, че когато купуваш, магазинът има релаксираща политика за връщанията и замените на продукти.

Ние препоръчваме закупуване на безжичен рутер от eMag, тъй като можеш да върнеш или замениш всеки продукт в рамките на 30 дни след покупката, без никакъв проблем.

Можеш да ни споделиш своя опит с различни модели в карето с коментари по-долу.

Related Post