Как да изберем най-добрия видеопроектор

Кой е най-добрият видео проектор? Какво трябва да знаете и да търсите, за да изберете добър видео проектор? Излагаме подробно основните критерии, за да ти помогнем да направиш правилния избор за гледане на филми, любимите сериали и игри в най-добри условия.

най-добрия видеопроектор

Кое е предимството на видео проектора спрямо телевизора с висока разделителна способност? Първо, размерът на изображението. Изображението може да се проектира върху стена с размери няколко метра. Телевизор с подобни размери вероятно струва колкото един луксозен автомобил. Така че, ако искаш да се насладиш на пълно кинематографично преживяване в холла ти, качественият видео проектор е перфектният избор.

Как да избереш най-добрия видео проектор?

Яркост

Яркост ВидеопроекторПоследното нещо, което искаш от изображението на проектора е да бъде твърде ярко или неясно. Това зависи главно от големината на помещението, където ще използваш проектора, разстоянието до екрана или стената и яркостта на лампата на проектора (която се измерва в лумени).

Ако проекторът е с ниска стойност на лумените (по-малко от 1000), тогава ще трябва да използваш проектора в малко пространство, защото разстоянието, на което можеш да гледаш изображенията не е много голямо. При стойности над 1500 лумена проекторът трябва да работи без никакви проблеми в една голяма стая или дори в малък киносалон. Проектор с 2000 лумена може да проектира без проблеми изображението и при разстояние 6 метра.

Дори и да имаш проектор с висока яркост, можеш да го използваш и в по-малка стая, като хола или всекидневната на дома ти. Картината ще бъде също толкова добра, ако проекторът е на разстояние само 2-3 метра. Най-важно за запомняне е да избереш проектор с яркост минимум 1000 лумена. Ако се преместиш и новата ти трапезария е по-голяма, няма да имаш проблеми с яркостта.

Когато използваш видео проектора, се увери, че стаята е възможно най-тъмна. Следа от светлина, която навлиза през прозореца или друга стая, може да предизвика главоболие. Подобно като в киносалона, колкото по-тъмна е стаята, толкова преживяването при гледане ще бъде по-добро.

SmartEco технологията на BenQ

Нещо и за лампите

Средната продължителност на живота на една лампа е между 2000 и 400o часа. Почти през целия срок на използване картината ще остане добра и ясна, но към края на живота на лампата, тя ще започне да бъде все по-слаба. Ако използваш проектора при пълна мощност, ще постигнеш продължителност на живота максимум 2000 часа. Ако използваш режимите на пестене, лампата ще издържи до 4000 часа. Една лампа на проектор ще ти струва няколко стотин леи, когато й дойде времето за смяна.

Няколко съвета как да се удължи живота на лампата:

– периодично почиствай филтрите и дюзите от прах;

– не попречвайте на охлаждащия вентилатор – дръж проектора в открито пространство по време на употреба;

– Не изключвайте проектора, след като тя е започнала, изчакайте поне 5 минути.

Прожекционен екран

Прожекционен екранНякои потребители предпочитат да проектира изображението директно върху стената, а други използват специален екран за видео прожектиране. Белите екрани са най-често срещани, но използването на сив защитен прожекционен екран ще ви осигури по-голям контраст.

Както казахме по-горе, стаята, в която гледаш изображенията на проектора трябва да е   възможно най-тъмна. Въпреки това, ако е трудно да затъмниш напълно стаята, един сив екран ще бъде още по-полезен. В сравнение с белия екран, сивият екран няма да отразява толкова силно светлината отвън, което води до по-добро качество на изображението.

По отношение на размера на екрана, той зависи от размера на стаята, в която ще го използваш. Няма смисъл да купиш най-големия наличен екран, ако ще го използваш в малко по размери помещение. Ако имаш специална стая за гледане на филми, можеш да си купиш по-голям екран, който може да се монтира трайно.

Ще трябва да избираш между два вида екран 4:3 (цял екран, квадратен) или 16:9 (широк екран, идеален за филми). Препоръчваме ви да изберете екран 16:9, тъй като повечето от видео съдържанието, произвеждано днес, отговаря на този формат. По този начин няма да имаш черни ленти долу и горе, когато гледаш филм, такъв, какъвто е екранът 4: 3.

По отношение на екрана, можеш да си купиш неподвижен, който ще бъде монтиран на стена или преносим, който се свива и може да се мести лесно. Ако нямаш намерение да се местиш в следващите 10 години, избери неподвижната версия.

За да решиш оптималното разстояниера спрямо екрана, трябва да имаш предвид много фактории, като размера на помещението, яркостта на видео проектора и др. Най-добре е да потърсиш в интернет калкулатор, изчисляващ разстоянието, което ще ти помогне да го поставиш оптимално.

Надяваме се, че по-горните съвети ще ти помогнат да подредиш лесно домашния си кино салон. Ако избереш правилната комбинация от екран и видео проектор ще гледаш телевизия, филми, игри и други на огромен екран в най-добрите условия.

Препоръчителните видео проектори

Като се имат предвид по-горе представените критерии, избрахме няколко модела видео проектори с добро съотношение качество/цена, които ви представяме по-долу.

1. Видеопроектор Benq MW665+, WXGA, 3200 лумена

Видеопроектор Benq MW665+Брилянтно качество на изображението – Висок контраст – Високият контраст гарантира, че всеки текст, снимка, графика, таблица и видео ще бъдат показани с оптимална яснота и подобрена рязкост, което е изключително важно особено за цифровите данни. По този начин презентаторът може да види ясно своите файлове, а аудитория ще остане фокусирана върху показваното съдържание.
Живи, реалистични цветове – Quick USB – NFC безжична прожекция 

Виж детайли и цена

2. Видеопроектор Optoma W330, WXGA, 3D, 3000 лумена

Видеопроектор Optoma W330

Разстояние на проектиране: Нормално – Предназначение: Домашно кино
3D: Да – Яркост (лумени): 3000
Нативна резолюция: 1280 x 800 – Поддържани резолюции: Max 1080p
Контраст: 20000:1 – Разстояние до изображение (м): 1-12
Мин. диагонал на изображение (м): 0.68 – Мощност на лампа (W): 195
Продължителност на живот на лампата (часове): 8000
Технология: DC3 DLP DMD

Виж детайли и цена

3. Видеопроектор Epson EB-S31, SVGA, 3LCD, 3200 лумена

Видеопроектор Epson EB-S31Висококачествени и ярки изображения – Наслаждавайте се на изображения с изключително качество, които са три пъти по-ярки от продуктите на конкурентите2, благодарение на технологията 3LCD и равномерното излъчване на бяла и цветна светлина. Гледайте съдържание както никога досега и различавайте и най-дребните детайли с отчетливо и ярко черно, създаващо ясно изразени сенки – всичко това е благодарение на коефициента на контрастност 15000:1.

Виж детайли и цена
We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      MyBlog.bg
      Logo