Как да изберем най-добрия климатик

За да изберем най-добрия климатик, трябва да имаме предвид няколко аспекта. В тази статия ви представяме това, което трябва да имате предвид, когато избирате правилния климатик за вашия дом.

Това лято още от началото обещафа да бъде едно от най-горещите лета досега. Ако бюджетът ви е малък към несъществуващ, можем да ви препоръчаме вентилатор да ви охлади, но той не може да се понижи горещите температури.

Един климатик ще ви помогне да минете през месеците на жега по удобен начин. Но преди да решите какво ви подхожда, да погледнем критериите за избор на най-добър климатик.

най-добрия климатик

Капацитет и монтаж

Първото нещо, което трябва да определите е необходимият капацитет за охлаждане на вашия дом. Измерете стаята, в която искате да инсталирате климатика. Като общо правило, капацитетът на климатика трябва да бъде най-малко 100-150 BTU на квадратен метър, за да се справи успешно с горещите месеци.

Как да изберем най-добрия климатикКапацитетът на охлаждане на един климатик е способността му да извлича определено количество топлина в даден момент и се измерва в BTU/час. Колкото по-висока е стойността BTU, толкова по-силни е съответното устройство, което означава, че може да охлади по-голямо помещение. BTU стойностите за климатици обикновено са между 5.000 и 24.000 BTU.

При избора на мощността на климатика, с изключение на повърхността, която да се охлади, трябва да вземем предвид и местоположението на помещението, други ел. уреди, които могат да генерират топлина, броят хората, които използват пространството едновременно и дали стаята е на сенчесто място или е изложена на пряка слънчева светлина през целия ден. Всеки един от тези фактори може да намали капацитета на охлаждане на климатика, така че трябва да се вземат на сериозно под внимание.

Много е важно да се инсталирате устройство с правилния капацитет. Един климатик с по-ниска мощност от необходимата, няма да успее да охлади помещението, консумирайки енергия напразно, а уред с твърде голям капацитет  ще се спре и ще тръгне твърде често. Това ще доведе до преждевременното му износване, плюс, че няма да бъде в състояние да изхвърля правилно влагата от въздуха.

Най-ефективните и удобни модели климатици са от типа split, с две тела, едно външно и едно вътрешно. Външното тяло съдържа компресор за охлаждане, а вътрешното тяло и управляващия блок.

След инсталацията, климатикът се нуждае от пространство, за да работи правилно. Уверете се, че външното тяло не е блокирано и че има достатъчно място за поглъщане на постоянен въздушен поток. Влагата от вътрешната страна, събирана като вода от тялото, трябва да се оттича правилно. Уверете се, че външното тяло е изработено от поцинкована стомана, устойчива на корозия.

Компресорът

компресор КлиматикНай-важният компонент на климатика е компресорът. Той може да бъде три вида – с бутало, ротационен и със спирала.

Буталните компресори се използват в малки и средни системи, като например тези в колите, и са тромави и шумни. Ротационните компресори са компактни и много по-тихи, а тези със спиралата са най-тихите и ефективни.

Качество на компресора определя капацитета и продължителността на живот на климатика. Не се задоволявайте с евтини модели или с продукти с неясни и непознати марки.

Други важни критерии

Съществуват и други важни точки, които трябва да се имат предвид при покупка на климатик. Той трябва да има регулируем термостат, поне 2 степени на скорост за охлаждане и минимум 2 скорости за вентилатора, тъй като ще искате да регулирате интензивността на работа в зависимост от времето на деня. Една настройка за спестяване на енергия също е полезна, защото ще спре вентилатора, когато устройството не охлажда. Филтрите трябва да бъдат лесни за достъп, почистване или смяна.

Охлади се през лятотоВ днешно време има много налични филтри в климатиците. Те включват електростатичен филтър, който е полезен за хора, страдащи от алергии. Йонизиращият филтър, който задържа прах и микроби от въздуха и филтъра анти-гъбички, който неутрализира вредните бактерии, които могат да се образуват по веригите на източване на уреда.

Повечето климатици предлагат и функция изсушаване, която намалява влагата във въздуха, като по този начин създават изключителен комфорт. Не забравяйте да проверите и нивото на шума на уреда, което варира, обикновено между 30-60 децибела.

Също така, не забравяйте да проверите енергийното класифициране на климатика. Енергийният мащаб е от клас А до Е, като тези с класс E са най-малко ефективни. Единица, класифицирана с клас А или A+ на консумация на енергия, е по-скъпа, отколкото такава с ниско ниво на класификация, но разликата в цената отшумява лесто във времето чрез намалено потребление на електроенергия.

Режим „sleep“ на даден климатик може да бъде много полезен, защото може да регулира температурата през нощта. Също така функцията за автоматично стартиране на устройството след спиране на тока е много полезна, ако искате тя да запази настройките по подразбиране.

Някои климатици могат да включват и други допълнителни функции, които въпреки, че не са необходими за функционирането му, могат да добавят различни опции за контрол на най-взискателните клиенти. Например, устройството може да има функция за програмиране, чрез която можете да го настроите да се включва и изключва на определени интервали, докато други устройства могат да позволяват дистанционно управление чрез SMS или WiFi.

Най-добърият климатик

От офертата достъпна в този момент на пазара, ние ви препоръчваме няколко модела, които според нас имат правилно съотношение качество/цена, като по този начин изразходвате най-ефективно всяка лея.

1. Климатик Carrier 42QHC012DSA Y16 IPLUS Инверторен, 12000 BTU, Клас A++, Wi-Fi Control

Климатик Carrier 42QHC012DSA Y16 IPLUS

WIFI контрол – С помощта на WIFI функцията, устройството може да се контролира както от дистанционното управление, така и от мобилния телефон. Свържете WiFi модула и комуникационния модул с платката на дисплея, за да активирате тази функция.
Йонизация и пречистване на въздуха – Във въздуха се добавят отрицателни йони, които симулират въздействието на гора или водопад върху хората.

Виж детайли и цена

2. Климатик Samsung AR09KSFHBWKNZE, 9000 BTU, Клас A++, Филтър HD антибактериален

Климатик Samsung AR09KSFHBWKNZE, 9000 BTU

Капацитет на охлаждане (BTU): 9000 – Инвертор: Да
Енергиен клас при отопление: A+ – Енергиен клас при охлаждане: A++
Тип филтър: Neo Triple Filter – Дисплей: LCD
Функции: Вентилатор, Затопляне, Авт. рестарт, Изсушаване, Таймер, Режим Sleep/Night, Автоматичен
Други функции: Антибактериална защита, Защита от алергени, Auto Clean, Comfort Cool, Single User Mode, 2 Step Cooling

Виж детайли и цена

3. Климатик Star-Light ACM-12WIFI, Инверторен, 12000 BTU, Клас A++, Дисплей, WiFi контрол

Климатик Star-Light ACM-12WIFI, Инверторен, 12000 BTU

Капацитет на охлаждане (BTU): 12000 – Капацитет на отопление (BTU): 13000
Енергиен клас при отопление: A+ – Енергиен клас при охлаждане: A++
Тип филтър: Миещ се – Инвертор: Да – Дисплей: LED
Функции: Вентилатор, Технология Wi-Fi, Авт. рестарт, Изсушаване, Функция Струя, Таймер, Режим Sleep/Night
Други функции: Авт. диагностициране, Турбо режим

Виж детайли и цена

4. Климатик Daewoo DSB-F1234ELH-V Инверторен, 12000 BTU, Клас A++, Функция Turbo

Климатик Daewoo DSB-F1234ELH-V Инверторен

Капацитет на охлаждане (BTU): 12000 – Инвертор: Да
Енергиен клас при отопление: A+ – Енергиен клас при охлаждане: A++
Дисплей: LED
Функции: Вентилатор, Затопляне, Авт. рестарт, Авт. defrost, Изсушаване, Таймер, Режим Sleep/Night
Други функции: Турбо режим, Против плесен

Виж детайли и цена

5. Климатик Vortex VAC-A09A1D, 9000 BTU, Клас A

Климатик Vortex VAC-A09A1D, 9000 BTU, Клас A

Капацитет на охлаждане (BTU): 9000 – Инвертор: Не
Енергиен клас при отопление: A – Енергиен клас при охлаждане: A
Дисплей: LED
Функции: Затопляне, Авт. рестарт
Марка на компресора: Toshiba – Тип компресор: Ротативен

Виж детайли и цена
1 Comment
  1. Здравейте! Статията Ви ми беше изключително полезна! Събрали сте много изчерпателна информация! Поздравления! 🙂

    Leave a reply

    MyBlog.bg
    Logo