Как да изберем най-добрия скенер

Как да изберем най-добрия скенерКой е най-добрият скенер? Какво отличава един модел от друг и какви улеснения трябва да има даден скенер, за да си заслужи купуването? Ние анализираме модели, предлагани на пазара и ви препоръчваме най-доброто решение за вашите потрбности и бюджет

Един внимателен анализ на характеристиките на даден скенер показва множеството възможности на различните модели. Но как можем да изберем правилния модел скенер? Най-лесният подход е прекият: в зависимост от нуждите на всеки ще бъдат избрани подходящите хардуерни и софтуерни функции, като се има предвид лекотата на използване и поддръжка, предложена от производителя.

Характеристики

Повечето офис скенери са с размери на сканиране за документи A4 или по-малки, т.е. 210 х 297 мм. Всъщност максималният размер, който може да се сканира, варира малко до 216 х 297 мм. Ако трябва да сканираш документи по-голям размер, офис скенерът не може да ти помогне, необходим е по-голям скенер, професионален, с по-висока цена. Но в тази статия ще се съсредоточим върху офис скенерите, тип flatbed, с размери подходящи за документи A4 или по-малки.

Щом оптичните резолюции се увеличават с технологичния напредък, разликата между обикновен скенер и филм скенер избледняват. Много модели офис скенери включват и адаптери за сканиране на прозрачни фолиа като фотографски филм. За нормален офис скенер плътностите на сканираното изображение варира от 1200 x 1200 dpi и до 4800 x 9600 dpi.

Човешкото око едва ли ще долови детайлите над резолюции по-високи от 2400 dpi. В допълнение, изображенията, сканирани при много високи резолюции, ще произведат огромни файлове. Истинската резолюция е на един скенер е оптичната. Много производители се опитват да промоцират цифровата (интерполирана) резолюция, която може да достигне нереални стойности. Цифровата обработка на изображението включва алгоритми, които ще се опитат да „отгатнат“ колко пиксела да размножат, за да се увеличи размера на сканирания обект. Тези алгоритми не са идеални и могат да доведат до повече или по-очившднш хроматични грешки.

Друга важна характеристика е дълбочината на цвета в битове. Предишните поколения скенери са функционирали на дълбочина от 24 или 36 бита, които са изисквали 3 преминавания на четящата глава за всеки от трите цветни RGB компоненти (червен, зелен и син). Продуктите от сегашното поколение поддъръжат 48-битова дълбочина на цвета, което означава, че може да уловят 250 трилиона цвята с едно минаване.

Ако даден скенер поддържа OCR (оптично разпознаване на символите), тогава е възможно да сканирате документи, които ще бъдат директно редактируеми в произволен текстов редактор. Без OCR възможности всеки текстов документ ще бъде подобен на PDF или на изображение,не можейки да бъде редактиран или променян. Има скенери без OCR, но всички модели трябва да бъдат в състояние да сканират PDF или за имейл. Всички скенери включват и софтуер за редактиране на изображения, но обикновено съществуват по-добри софтуерни варианти за редактиране на изображения от специализирани производители.

Лесен за употреба

Повечето скенери на пазара са предназначени за потребителите на Windows, но са съвместими и с Apple Macintosh. Преди за закупите, проверете  съвместимостта с операционната система, която използвате.

Ако искаш да сканираш дебели ръкописи, книги, лекции или обемисти неща от повече от един лист хартия, провери дали скенера, който искаш да закупиш има капак с регулируема височина.

Лекотата при използване е значително увеличена, ако скенерът, който бъде избран има бутони за автоматично стартиране на приложения за копиране, сканиране или факс.

Поддръжка и гаранция

Производителите на скенери дават гаранция от 12 или 24 месеца. За всеки продукт е добре да можете да откриете в сайта на производителя ръководства за употреба, драйвери и посветен софтуер.

Кой е най-добрият скенер?

Бюджетната версия за офис скенери тип flatbed открихме добро съотвошение качество/цена при продуктите по-долу. Избери формат в зависимост от необходимостите.

1. Scanner Epson Perfection V370 Photo, A4

Скенер Epson Perfection V370 Photo

Тип скенер: Flatbed – Формат: A4
Приложение: Вкъщи – Дълбочина на цвета (битове): 48
Интерфейс USB: USB
Оптична резолюция на сканиране (dpi): 4800 x 9600
Адаптер за прозрачно сканиране: Да
Размери (Ш x Д x В мм): 280 х 430 х 41
Източник светлина: LED

Виж детайли и цена

2. Скенер Must PageExpress 600S, A3 ,USB

Скенер Must PageExpress 600S, A3 ,USB

Тип скенер: Flatbed – Формат: A3
Приложение: За работа – Дълбочина на цвета (битове): 24 – 48
Интерфейс USB: USB
Оптична резолюция на сканиране (dpi): 600 х 600
Дигитална резолюция на сканиране (dpi): 9600 x 9600
Размери (Ш x Д x В мм): 555 x 383 x 88
Източник светлина: LED

Виж детайли и цена

3. Скенер Canon LiDE 120, A4

Скенер Canon LiDE 120, A4Насладете се на сканиране с висока разделителна способност до 2400 x 4800 dpi със CIS сензор.
Сканирайте снимки с изключителна детайлност и точност на цветовете благодарение на 48-bit дълбочина на цвета.
Спестете време за цветно сканиране – само за 16 секунди при 300 dpi във формат A4.
Възползвайте се от свободата да сканирате директно към облачни услуги от компютъра си.

Виж детайли и цена

4. Скенер Must Bear Paw 2448F

Скенер Must Bear Paw 2448F

Тип скенер: Flatbed – Формат: A4
Приложение: За работа – Дълбочина на цвета (битове): 24 – 48
Интерфейс USB: USB
Оптична резолюция на сканиране (dpi): 1200 x 2400
Дигитална резолюция на сканиране (dpi): 19200
Размери (Ш x Д x В мм): 385 x 252 x 50
Средна широчина на сканиране (мм): 217
Източник светлина: LED

Виж детайли и цена
We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      MyBlog.bg
      Logo