Как да изберем най-добрия LED IPS монитор

Как да изберете най-добрия IPS монитор? Какви характеристики и функции трябва да има идеалният IPS монитор за Вас. Прочетете статията, за да разберете.

Какви предимства предлага LED IPS монитор?

най-добрия LED IPS мониторОсновните предимства на IPS мониторите (In-Plane Switching) са много по-широките ъгли на видимост от тези на TN мониторите и много по-точното възпроизвеждане на цветове и черните нюанси при тъмните изображения.

Може по-големите ъгли на видимост да нямат много голямо значение, тъй като обикновено стоите пред монитора, но възможно най-точното възпроизвеждане на цветовете дава голяма разлика когато работите, гледате филм или играете игри.

IPS мониторите станаха веднага любими на фотографите и графиците, за които възпроизвеждането на цветовете възможно най-близо до реалността е много важно, но обикновените потребители са имали първоначално 2 проблема с IPS мониторите: високата цена и по-слабото време за отговор.

Въпреки, че P-IPS (Professional IPS) мониторите са още много скъпи, въвеждането на e-IPS (enhanced IPS) технологията намали много цената на другите модели.

Времето за отговор, обаче е по-слабо при IPS мониторите отколкото при TN-film, но това не е толкова лесно осезаемо при по-малките екрани на обикновените монитори. Много IPS монитори използват технологията Free Trace, която намалява ефекта на отблясъците.

Също така, IPS технологията намалява до минимум т.н. „input lag” – времето за отговор между click-а с мишката и резултата, показан на екрана. Това е важно особено когато играеш FPS или всякакви други игри с висока скорост на кадрите.

LCD технологиите – сравнение

Красив led компютър PC мониторЗа да ви дадем идея за актуалните технологии, използвани при екраните на мониторите, по-долу представяме кратко сравнение.

  • TN (Twisted Nematic) – най-евтините. Отлично време за отговор. Тесни ъгли на гледане. Не може да възпроизвежда вскички цветове от RGB гамата.
  • IPS (In-Plane Switching) – Най-реалистични цветове. По-малко дъблоки нива на черното в сравнение с VA мониторите. Най-широките ъгли на гледане. По-дълго време за отговор. p-IPS мониторите са много скъпи, докато e-IPS не са толкова добри при възпроизвеждането на цветовете.
  • PLS (Plane-to-Line Switching) – версия на IPS технологията, произведена от Samsung.
  • VA (Vertical Alignment) – Югли на гледане и възпроизвеждане на цветовете много по-добри отколкото при TN-film, но с по-дълго време за отговор. Най-добрата технология за нюансите на черното.

Най-добрият LED IPS монитор: какво да търсите

Размер на екрана и цена

Има няколко аспекта, които само Вие можете да решите когато искате да си изберете подходящия IPS монитор, това са наличният бюджет и размерът на екрана.

По-малките монитори (до 24 инча) имат по принцип време за отговор, по-добро от тези от 27 или повече инча. Повечето купувачи предпочитат 2 по-малки монитора вместо само един много голям.

Производителност

Чудесни цветове доведе ips PC мониторНай-важната характеристика на най-добрия IPS монитор е производителността, независимо дали става въпрос за време за отговор или за истинност при възпроизвеждането на цветовете, особено на тъмните цветове.

Мониторите не могат да възпроизвеждат действително абсобютното черноt (RGB 0), но бихте искали IPS монитор, който ще стигне възможно най-близо да абсолютната стойност. Много игри  развиват действието си в тъмни и зловещи среди, и е важно да различавате детайлите въпреки мрачното осветление.

Ергономия

Колко можете да регулирате височината и наклона, да завъртате или пивотирате екрана е много важно за вашето удобство през часовете, прекарани пред монитора.

Свързаност

В допълнение към стандартния DVI порт, повечето монитори са снабдени с един или повече HDMI портове, които ви позволяват свързването на външен Blu-Ray плеър или на TV декодер към монитора.

Най-новите модели IPS монитори са оборудвани и с DisplayPort порто, който вбъдеще ще замени HDMI и DVI интерфейсите.

Осветеност

Новите LED осветителни технологии на IPS екраните предлагат по-ниско потребление на енергия и позволяват производството на по-тънки модели монитори.

Най-добрият LED IPS монитор: препоръки

По-долу ви препоръчваме няколко модела IPS монитри, които привлякоха вниманието ни с отличното съотношение качество/цена и препоръките на потребителите.

1. Монитор LED IPS DELL U2414H 23.8″

Монитор LED IPS DELL U2414H 23.8"Диагонал: 23.8 inch – Технология дисплей: IPS
Вид резолюция: Full HD
Оптимална резолюция: 1920 x 1080
Формат екран: Wide 16:9
Вид дисплей: Anti glare
Яркост: 250 cd/m² – Времена на отговор: 8 мс
Типичен контраст: 1000:1 – Динамичен контраст: 2000000:1

Виж детайли и цена

2. Монитор LED AOC 27″ IPS i2769Vm

Монитор LED AOC 27" IPS i2769VmДиагонал: 27 inch – Технология дисплей: IPS
Вид резолюция: Full HD
Оптимална резолюция: 1920 x 1080
Формат екран: Wide 16:9
Яркост: 250 cd/m² – Времена на отговор: 5 мс
Типичен контраст: 1000:1 – Динамичен контраст: 50000000:1
Накланяне: 5° – 15°

Виж детайли и цена

3. Монитор IPS LED LG 24MP48HQ-P 23,8″

Монитор IPS LED LG, 23,8" 24MP48HQ-PЯрки цветове от всеки ъгъл, IPS на LG.
Екранен контрол и Моите предварителни настройки на дисплея ви позволяват лесно да персонализирате настройките на монитора с няколко щраквания на мишката.
Режимът Flicker Safe and Reader (Без трептене и подходящ за четене) спомага за увеличаване на зрителния комфорт, като предпазва очите ви от вредната синя светлина и намалява нивото на трептене почти до нула.

Виж детайли и цена

4. Монитор LED Samsung LS24F350FH 24″

Монитор LED Samsung LS24F350FH 24"Свръхтънък панел: Невероятно тънкият – с дебелината на химикалка – 10-милиметров панел, изработен като цял детайл, е повече от два пъти по-тънък от стандартните монитори Samsung.
Технологията без трептене Flicker Free на Samsung намалява разсейващите трептения на екрана, за да ви даде възможност да работите и да играете по-дълго и по-комфортно
Изключително широк зрителен ъгъл за перфектен изглед от всяка точка.

Виж детайли и цена

5. Монитор LED IPS Philips 243V7QSB 23.8″

Монитор LED IPS Philips 243V7QSB 23.8"IPS LED технология с широк ъгъл на гледане за точност на образа и цветовете.
Дисплей от единия до другия край с тесни граници за цялостен външен вид.
16:9 Full HD дисплей за отчетливи детайлни изображения.
SmartImage – фабрично зададени настройки за лесно оптимизиране на настройките на картината.

Виж детайли и цена
We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      MyBlog.bg
      Logo