Как да изберете най-добрите говорители за кола

Как да изберете най-добрите говорители за кола? Какви функции и характеристики трябва да имат най-добрите дифузери за автомобил? Прочете статията, за да разберете.

Защо да си купите добри говорители за кола?

най-добрите говорители за колаОсвен случая, когато сте си купили нов автомобил, оборудван с премиум аудио система, той има инсталирани фабрично евтини колони – обикновено с един дифузер, който възпроизвежда всички звукове честоти.

Производителите на автомобили използват  колони с ниско качество, за да запазят производствените разходи възможно най-ниски. Въпреки това, фабрично монтираните колони могат бързо да загубят доверието, особено ако използвате често аудио системата.

След известно време, любимите ви песни ще започнат да се чуват провлачено и уморено, принуждавайки ви да ги слушате по-тихо или да изключите напълно аудио системата.

За щастие, замяната на фабричните колони на автомобила с по-добри е много лесна, единственият инструмент, който ще ви е нужен, е отвертка. Смяната на обикновените фабрични колони с други, оборудвани с множество дифузери, ще осигури значително подобрение на качеството на звука в автомобила ви.

Двулентовите или трилентовите говорители за кола са най-известният избор когато става въпрос за смяна на фабричните тъй като отделните дифузери възпроизвеждат различните аудио честотни диапазони.

Вместо един единствен дифузер, който да се заеме с всички честоти, смесващ без голям успех бас-а, средните и високите, те ще се чуват ясно и чисто.

Най-добрите говорители за кола ще ви позволят да откриете звуци, които не сте чували с колоните, с които е бил оборудван автомобилът. Ще разбирате дори и текстове, които преди са звучали неразбираеми и фините акорди на китара, които са били заровени в шум.

Ще усещате и барабаните сякаш сте на концерт. Със смяната на фабричните колони, всекидневният път до работа ще се превърне в радост, която чакате с нетърпение. Няма да имате търпение да тръгнете на дълъг път, за да можете да се наслаждавате дълго на качествена музика и пътят, пресичащ града няма да ви се струва скучен.

Най-добрите говорители за коли ще ви помогнат да преоткриете страстта към музиката!

Най-добрите говорители за кола: какво да търсите

добро качество говорители за колаДифузерите създават звука, премествайки въздуха в съседство от тях на различни честоти. Тази основна характеристика прави от автомобилите една от  най-трудните високоговорители, тъй като съществуват много фактори, които могат да повлияят движението на въздуха: звука и вибрациите на двигателя, звука и вибрациите на гумите докато се върят по пътя, възможностите на вътрешните материали да отразяват или поглъщат звуковите вълни, формата на вътрешността и др.

Всеки автомобил представя своите собствени предизвикателства по отношение на акустиката. Една колона може да звучи перфекто в един модел автомобил и лошо в друг.

Първата стъпка в избора на подходящи говорители за кола е намирането на размера, подходящ за вашия автомобил. Няма значение колко добре звучи даден дифузер, ако той не пасва на мястото за захващане.

Обичайните места, където се монтират дифузерите, са вратите на автомобилите и задния мост, над багажника.

По-долу ще намерите няколко основни критерии, по които да се насочите когато избирате най-добрите говорители за кола.

Задни колони

За колоните, монтирани в задната част на автомобила, трябва да внимавате не само с капацитета им да възпроизвеждат заоблен бас, но и с достоверното възпроизвеждане на другите честоти, както и с пространствения стерео ефект, който трябва да ви създава впечатлението, че целияст състав е с вас в автомобила.

Една от най-важните спецификации на колоната за автомобил е чувствителността, която се измерва с обема, който чувате, стоейки на един метър от дифузера, когато дифузерът използва мощност 1 ва.

Един по-голям резултат на чувствителността означава, че може да произвежда повече обем с по-малко мощност. В допълнение, вземете предвдид възпроизвеждането на честотата, максималната мощност, импеданса и дълбочината на монтиране.

Колони за врати

Колоните за врати се различават много по размери. Например, един малък автомобил ще използва колони с диаметър 8-10 см поради ограниченото пространство.

Повечето автомобили от среден клас използват дифузери с диаметър 13 см за колоните, монтирани на вратите. Въпреки това, най-често срещаният размер е 16,5 см.

Имайте предвид същите критерии за възпроизвеждане на звука както и при задните колони, сравнявайки чувствителността, честотната характеристика, максималната мощност, импеданса и дълбочината на монтиране.

Най-добрите колони за врати имат голяма чувстителност и мощност, нисък импеданс и малка дълбочина на монтиране.

Дизайн на колоние за автомобил

висококачествен високоговорител за колаВ сериите говорители за кола откриваме широка гама модели. Ако желаете най-доброто аудио изживяване ще трябва да изберете специализирани колони. Въпреки това тези колони не са за начинаещи в аудио системите за автомобили.

Използването на субуфер и туитъри като отделни колони изисква персонализиран монтаж и повече от сигурно ще трябва да разглобите почти цялата вътрешност на автомобила, за да намерите идеалната позиция за монтирането им.

Ако сте меломани, които не могат да живеят без най-доброто аудио изживяване, трудът определено си струва.

Най-често срещаните модели аудио говорители за коли са дву- или трилентовите. Тези колони са с вграден дифузер за бас и допълнителни дифузери за средните и високите честоти. Някои производители предлагат дори и колони с четири или пет ленти, които стигат и по-надалеч с разделянето на честотите.

Най-добрите говорители за кола дифузер за високи честоти с регулируема позиция, която ти позволява насочване на звука в най-добрата позиция за вашия автомобил.

Поддръжка и гаранция

На първо място трябва да имате предвид гаранцията на производителя. За повечето модели тя е една година. Ако ще имате проблеми със закупения продукт, изберете прозводител, който предлага помощ по телефона или ел. поща и който има оторизиран сервизен център в района, в който живеете. Можете да откриете решения и отговори на въпроси и във форумите на запалените по автомобилните аудио системи потребители.

Ако колоните, които имате, звучат лошо, нямате никва причина да не ги смените с  други по-добри колони. В повечето случаи монтирането трае само няколко минути. Една отвертка и желание за преживяване на висококачествен звук е всичко, което ви трябва.

Най-добрите говорители за коли: препоръки

Имайки предвид критериите по-горе и препоръките на потребителите, по-нататък ви представяме няколко модела говорители за коли, предлагащи отлично съотношение качество/цена.

1. Говорители за кола Alpine SPG-17CS, 70W

Говорители за кола Alpine SPG-17CS, 70WЧестотен спектър: 68Hz – 20kHz – Чувствителност (dB): 88,5dB
Съпротивление (ома): 4 ома
Мощност (W): 280W – Мощност PMPO (W): 70W
Високо естотен говорител: 20 мм копринена пи ялка
Материал на магнита – неодимов
Средно естотен говорител: Полипропиленов конус – Феритов магнит
Възмо ност за разделяне на филтрите за високи и ниски естоти

Виж детайли и цена

2. Говорители за кола Sony Marine XSMP1611.U

Говорители за кола Sony Marine XSMP1611.UНаслаждавайте се на мощен звук с работа с мощност от 40W.
16,5 см (6,5”) двуконусна конструкция.
Слушайте богати баси и ясни вокали с твърда структура на конуса на уфъра.
Чуйте извисяващи се високи ноти и резониращи ниски тонове с широкия честотен диап. от 45 – 20 000 Hz.

Виж детайли и цена

3. Говорители за кола Kenwood KFC-E170P

Говорители за кола Kenwood KFC-E170PДвулентови компонентни високоговорители.
17 см полипропиленов конус.
39.2 мм P.E.I. – Двулентови – Система филтри
300W максимална мощност.
Честотен спектър: 30Hz ~ 22000Hz
Чувствителност (dB): 92 – Съпротивление (ома): 4

Виж детайли и цена

4. Говорители за кола Pioneer TS-R1350S

Говорители за кола Pioneer TS-R1350SМаксимална мощност – 250 W
Номинална входяща мощност – 35 W
Импеданс – 4Ω – Честотна лента – 44 – 31,000 Hz
Долна резонансна честота – 120 Hz
Размер на нискочестотния говорител – 13 cm – Multilayer Mica Matrix Cone
Високочестотен говорител – 15 mm – Piezoelectric

Виж детайли и цена

5. Говорители за кола Mac Audio MP 69.4

Говорители за кола Mac Audio MP 69.4Честотен спектър: 32-22 000 Hz
Чувствителност (dB): 91
Размери (W x H x D мм): 6” x 9” / 229 x 152
Мощност (W): 150
Дълбочина на монтаж (см): 75
Входна чувствителност: 91

Виж детайли и цена
We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      MyBlog.bg
      Logo